10/11/2010

tarta gruszkowa

Pycha, pycha, pycha! Tarta gruszkowa na spodzie pachnącym kakao, z waniliowym budyniem, polana miodem i pokruszona odrobiną cukru trzcinowego. Tarta rozpływa się w ustach!

Składniki na spód:
2 szklanki mąki
4 żółtka
pół margaryny kasi
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru

+ budyń waniliowy na 0,75l mleka
+ 2 szklanki mleka
+ około łyżeczki cukru trzcionwego
+ 2 łyżki miodu
+ 7 gruszek
+ bułka tarta do wysypania tortownicy

Zaczynamy od wyrabiania ciasta - wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę, jeśli jest za dużo mąki to dodajemy masła. Następnie smarujemy tortownicę masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy ciasto na tortownicę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika na około 15 minut na 180C (ale kontrolujemy być może wystarczy 10 minut). W międzyczasie myjemy gruszki, obieramy i kroimy w plastry. W garnku gotujemy jedną szklankę mleka, w drugiej mieszamy budyń. Gdy mleko się zagotuje dodajemy szklankę z budyniem i mieszamy do zgęstnienia. W tym momencie powinno być ciasto gotowe, więc wykładamy na nie budyń i układamy plastry gruszek. Na końcu polewamy miodem i posypujemy cukrem - uwaga gruszki puszczają dużo soku, więc tortownica może ciec, więc warto położyć ją na blachę, jeśli nie chcecie mieć pary buchającej przy otwarciu piekarnika ;-) Pieczemy jeszcze około 10-15 minutek na 180C!

Smacznego!
O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz