11/17/2011

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i imbirem



Zapach smażonego imbiru z czosnkiem , jest wręcz uzależniający .. może tez dlatego tak bardzo lubię dania kuchni orientalnej !

1 podwójna pierś z kurczaka ( pokrojona w paski) 
1 marchew
1 szczypior
mały korzeń imbiru 
3 ząbki czosnku 
50 ml bulionu
garść nerkowców
2 szczypty płatków chilli 
2 łyżki oleju roślinnego 
2 łyżki sosu sojowego  
1 łyżka ketchupu 
1 łyżeczka sosu ostrygowego 
szczypta cukru 

 + ugotowany ryż 

Imbir ścieramy na tarce. Ja bardzo dokładnie go myje i ścieram ze skórką , gdyż jest w niej bardzo dużo błonnika. Czosnek kroimy drobno i oba składniki wrzucamy na rozgrzany w woku olej. Posypujemy płatkami chilli. Chwile podsmażamy i dodajemy kurczaka. Pamiętając aby się nie przypalił, aż do jego usmażenia energicznie mieszamy w woku. Przekładamy na talerz. 

Do Woka wlewamy bulion oraz uprzednio obraną i pokrojoną w słupki marchew. Smażymy aż będzie miękka. Dodajemy mięso oraz szczypior.



Teraz czas na sos sos sojowy,  ketchup , sos ostrygowy i cukier. Nasze składniki dodajemy do woka i dokładnie mieszamy. Pamiętajmy, że sos sojowy i bulion jest słony więc nie trzeba dodatkowo solić, chyba ,że czujemy wyraźnie taką potrzebę. 

Gotowe danie przekładamy do miseczek z ugotowanym już ryżem i posypujemy pokruszonymi nerkowcami. Ja swoje " utłukłam" wałkiem :)




Gotowe ! K ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz