Osobiście jestem zwolenniczką mniej czasochłonnej wersji tego dania, wiec unikam schładzania ryżu, lub jego podsuszania w piekarniku. Traktuje to raczej jako szybki dodatek do głównego dania .
2 szklanki, lub dwa woreczki długoziarnistego ryżu
1 por
6 plasterków boczku
1 jajko
2 łyżeczki świeżego imbiru, lub jedna łyżeczka imbiru w proszku.
4 łyżki stołowe sosu sojowego
1 łyżka oleju
pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Na rozgrzany tłuszcz w Woku wrzucamy boczek i pora. Podsmażamy, energicznie mieszając, aż z boczku zacznie wytapiać się tłuszcz. Dodajemy świeżo starty imbir i 2 łyżki sosu sojowego, smażymy około 1 minuty. Dodajemy ryż i resztę sosu sojowego, mieszamy. Odsuwamy składniki na jedną część woka , wbijamy w puste miejsce jajko i czekamy aż się zetnie, następnie łączymy z pozostałymi składnikami.
Gotowe !
K !
p.s ta książka jest niezastąpiona jeśli chodzi o inspiracje kulinarne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz